Egyptische Mau
Header

Geschiedenis


De Egyptische Mau vindt zijn oorsprong in het oude Egypte. 4000 jaar terug werd hij daar vereerd als een god. ‘Mau’ is in het Egyptisch ‘kat’ of ‘zon’.


In het begin was hij bijna de beschermer van de mensen omdat hij muizen (graandieven) en slangen doodde. Wanneer iemand een kat doodde of slecht behandelde, dan kreeg hij de doodstraf. De Mau was een lid van de familie, kreeg goed eten en had een hoog aanzien.


Als een kat overleed, moesten de familieleden hun wenkbrauwen afscheren als teken van rouw.


De kat werd gemummificeerd en begraven in de kattenpiramide van Bubastis, dit was de plaats van de godin Bastet.  Eerst werd deze afgebeeld als leeuwin maar later ook als kat en als vrouw met kattenhoofd. De ogen van Bastet waren een bewaarplaats voor de zon, en Ra (god van de zon) versloeg de Slang van de duisternis Apop in de gedaante van een gespotte kat.


De farao’s wilden de Maus alleen voor zichzelf, en ze slaagden hierin door er halfgoden van te maken. Hierdoor wordt de Mau ook soms ‘kat van de farao’ genoemd. We kunnen de Mau aanzien als de voorvader van onze huiskatten. De afbeelding van deze katten kan tot op heden terug gevonden worden op hiërogliefen. Ze worden meestal afgebeeld als beschermer, jager of huiskat. Ze lijken sprekend op de huidige Mau.


Door Amerika

De Russische prinses Natalia Troubetskoy ontdekte de Egyptische Mau en was er door gefascineerd. Ze kon 3 Maus mee uit Egypte brengen en redde ze zo uit oorlogen en opstanden. In 1953 en 1954 werden haar eerste nesten geboren. Samen met de door haar zelfgefokte Maus ging ze naar Amerika in 1956. Jojo (een bronzen kater), Liza en Baba (2 zilveren kattinnen), vormden haar cattery Fatima. In 1958 werd de Mau voor het eerst aanvaard als ras in de 3 kleuren: zilver, brons en smoke. Zwart mocht alleen gebruikt worden voor de fok.


Later kwam er ook heel zeldzaam blauw voor in de nesten, dat ook geaccepteerd werd, pas in 1977.Alle katten die afstammen van Fatima", vormen de Traditionele lijn.


In 1980 importeerde Jean Mill, Tasha en haar broer Toby naar Amerika. Deze warm bronzen goed gecontrasteerde Maus met een gouden schijn waren geboren in Egypte maar woonden in New Delhi. Ze werden ook opgenomen in het stamboek en zorgden voor nieuw bloed, dat hard nodig was omdat er veel inteelt was in de traditionele lijn. Katten die hiervan afstammen noemen we de ‘Indian line’.


Intrede in Europa

Rond WOII was de Mau zo goed als uitgestorven in Europa maar in 1988 werden ze weer geïmporteerd vanuit Amerika door 3 landen (Italië, Zwitserland en Nederland). Ondanks dat de Mau zich op een gezonde manier probeert uit te breiden, hun populariteit stijgt en dat ze een uitzonderlijke persoonlijkheid hebben, zijn ze nog steeds zeldzaam.
Karakter


De Egyptische Mau bezit een boeiende persoonlijkheid.


De Mau heeft wil zijn eigen zin hebben maar is toch vriendelijk en sociaal , ook met andere huisdieren. De Mau is erg gesteld op zijn familie (kat en mens) en wil een lid zijn van het gezin. Het is dus noodzakelijk dat zijn eigenaars verantwoordelijk en liefkozend zijn. Hij is zeer aanhankelijk aan de mensen die hij graag ziet en is er dan ook trouw aan.


De Mau is een levendige kat die in huis rondloopt met zijn lievelingsspeelgoed en hij is ook een bedreven vanger. Hij is nieuwsgierig, wil zich met alles moeien en houdt ervan rondgedragen te worden op de schouders. Door zijn onafhankelijkheid en gevoeligheid zijn het echte opvoeders en goede moeders. Deze intelligente kat met een uniek karakter, is een ideale huisgenoot.
Rasstandaard


KOP

Gematigde niet al te lange wigvorm die gekenmerkt wordt door ronde lijnen zonder vlakke gedeeltes. Het snuitje is medium lang en afgerond. Het profiel vertoont een lichte glooiing bij de neusbrug, die zonder onderbreking overgaat via een afgerond voorhoofd naar een stevige nek.


OREN

De oren zijn matig groot en tamelijk puntig, wijd aan de basis. Door de brede schedel staan de oren wijd uit elkaar en

wijzen iets naar voren. Pluimpjes zijn toegestaan.


OGEN

Grote amandelvormige ogen, iets schuin geplaatst.


OOGKLEUR

De oogkleur van de Egyptische Mau is druivengroen (lichtgroen). Amberkleurige ogen zijn toegestaan tot de leeftijd van

anderhalf jaar.


LICHAAM

Tamelijk lang stevig lichaam, goed gespierd en toch elegant.

Losse buikplooi.

Stevige, vrij lange, goed gespierde poten; de achterpoten zijn langer dan de voorpoten.

Licht ovale voeten.

De nek is stevig gespierd, breder bij de borst dan bij de kop.


STAART

Vrij lange staart, niet te dun.

Vrij breed aan de basis, smaller toelopend en eindigend in een stompe punt.


VACHTSTRUCTUUR

De Bronze en de Zilver: dik en veerkrachtig.

De Smoke: zijdeachtig en fijn.


AFTEKENING

De Egyptische Mau is een spotted tabby.

De spots mogen in alle vormen voorkomen, rond, ovaal etc. De aftekening hoeft niet gelijk te zijn op de flanken.

Op de buik ronde spotjes in de kleur van de aftekening (vestknoopjes).


KLEUREN

De Egyptische Mau komt voor in de kleuren brons, zilver en smoke.

De haren van de grondkleur vertonen ticking.


Brons: Zwarte spotted tabby tekening met een warme bronskleurige agoeti-grondkleur.

Het neusleertje is steenrood, zwart omrand en de lippen en de voetzolen zijn zwart.


Zilver: zwarte spotted tabby tekening op een zilverwitte agoeti-grondkleur.

Het neusleertje is steenrood, zwart omrand en de lippen en de voetzolen zijn zwart.


Smoke: Een effen zwarte kat met een zilverwitte haarbasis, met zware ghostmarking, wat een spotted tabby-indruk geeft.

Zwart neusleer, zwarte lippen en zwarte voetzolen.